Den italienska gesten

 

Vad betyder egentligen den italienska handgesten?

Om du någon gång har interagerat med en italienare, vet du, att deras kroppsspråk är minst lika viktigt – kanske till och med viktigare – än det talade språket. Jag vet inte hur många gånger jag gått förbi italienare som hetsigt diskuterat och förstått hela innebörden av deras diskussion, bara genom att betrakta på avstånd. En handrörelse hit, en arm som slängs dit, en hand i motsatt armveck och en snabb borstning på hakan. En bild säger mer än tusen ord säger man ju. I Italien säger ett par ihopnypta fingrar mer än hela ordlistan. Handgesterna är för det talade språket, vad skiljetecken är i skrift. Händer blir till utropstecken, punkter, kommatecken och frågetecken. Ibland är den italienska handgesten faktiskt den viktigaste delen när du ska bevisa en poäng.

De italienska handgesterna kanske ser intetsägande ut för en oinvigd. Men har du en gång lärt dig deras betydelse kommer du snabbt inse att de adderar en extra krydda till de flesta konversationer. Det kan naturligtvis gå till överdrift också. Jag kommer ihåg en middag jag var på, tillsammans med ett gäng svenska vänner för några år sedan. Vid det tillfället hade jag redan hunnit bo i Italien några å och kom hem till Sverige med en hel drös nya uttryck och gester i bagaget. Jag pratade så som jag lärt mig i Italien, med händerna, armarna – ja hela kroppen. Det blev så hetsigt att jag slog ner en vinflaska från bordet den kvällen. Så kan det gå, men har du en gång börjat är det svårt att sluta.

Den italienska handgesten du måste lära dig

Jag vet inte om man egentligen kan rangordna de italienska handgesterna efter någon typ av viktighetsgrad. Men ponera att man kan det. Då skulle jag absolut sätta de ihopnypta fingrarna som nummer ett på listan. Denna gest är så djupt rotad i det italienska kroppsspråket att den till och med blivit en internationellt erkänd emoji (🤌). Och det säger väl allt?

 

Användningsområdena för de ihopnypta fingrarna, är många. Rent generellt kan man säga att det är italienarnas sätt att säga what the fuck utan att egentligen säga det. Men i olika situationer kan ett what the fuck ha olika innebörd. Här kommer därför en lista på allt den italienska handgesten kan betyda.

Ma che fai?

Låt säga att du sitter trafiken och en bil framför dig gör en oväntad u-sväng och du tvingas bromsa in. Då nyper du ihop fingrarna mot den andre bilföraren samtidigt som du troligen högt säger ma che fai? (vad sysslar du med egentligen?). Det är inte omöjligt att du slänger in ett cazzo i den meningen också, men just den översättningen lämnar vi tills vidare.

 

Ma dove vai?

Eller, låt säga att du hänger med en grupp vänner och en reser sig upp och går utan att säga något. Då ropar du troligen efter hen, nyper ihop dina fingrar och frågar ma dove vai? (hallå, var ska du?).

 

Ma che vuoi?

Ytterligare en situation (som jag personligen varit med om flera gånger), kan uppstå när du pratar med din vännina i en bar och en man plötsligt känner att han har rätt att delta i er privata konversation. Vad gör du? Jo, du nyper ihop fingrarna och frågar ma che vuoi? (vad vill du?).

 

Ma chi sei?

Det finns fler tillfällen där du kan använda de ihopnypta fingrarna till personer som lägger sig i saker de inte har något med att göra. Till exempel när du får ett råd du inte bett om, eller någon påpekar hur du väljer att leva ditt liv. Då kan du nypa ihop fingrarna och fråga ma che sei (vem är du… att tala om för mig hur jag ska leva mitt liv?).

 

Ma perché?

Slutligen har vi alla de situationer när du verkligen inte förstår vad som händer. Där det enda rimliga är att nypa ihop fingrarna, rulla med ögonen och möjligen uttrycka ett ma perché? (men varför? jag fattar nada!). Har ni tittat på fotbolls-EM de senaste dagarna har ni troligen sett de italienska spelarna göra handgesten varje gång de får en dom emot sig.

Ja, men ni ser. Det finns en nypande hand till varje oväntad situation. Och säger du ingenting medan du nyper ihop dina fingrar – ja då är det helt enkelt upp till mottagaren av gesten att själv analysera. Och den analysen kan ju leda precis var som helst.