Teste di Moro Siciliane Pots

Med inspiration från ett rosa Palazzo på Sicilien till vårt eget Palazzo står nu dessa krukor, formgivna av Marie Olsson Nylander, i vår salong. Kanske har ni följt Marie och Bills resa på SVTs ”Husdrömmar Sicilien” där de förverkligar en av sina husdrömmar. Kanske har ni då även bekantat er med Teste di Moro Siciliane Pots.

Maries förlaga står i köket i Palazzo Cirillo och det var det första Marie och Bill köpte till sitt rosa palats – för att de var så ovanliga, spännande och vackra, men samtidigt lite fula. Och krukorna har en mycket mytisk historia.

 

Historen om Teste di Moro Siciliane Pots

Det berättas att det omkring år 1100, under perioden av det arabiska herraväldet och morernas dominans på Sicilien, levde en vacker flicka med den skönaste persikorosa hud och ögon intensivt blänkande som Palermobukten.

Varje dag spenderade hon tid på sin balkong för ta hand om sina blommor och växter. En dag gick en ung morier förbi som fångades av hennes skönhet och förklarade genast sin kärlek till henne, som omedelbart besvarades från flickan. Men efter en tid upptäckte flickan att hennes älskare snart skulle behöva lämna henne för att återvända till sitt land där fru och barn väntade på honom.

Hämndbegäret tog över och en natt väntade flickan på sin älskare… Så fort han hade somnat högg hon huvudet av honom. Huvudet gjorde hon om till en vas, planterade basilika i och ställde ute på balkongen. På så sätt var han oförmögen att lämna henne och skulle stanna hos henne för alltid.

Basilikan växte sig frodig och väckte avundsjuka hos boende i kvarteret i Palemro som kopierade idén och gjorde lerkrukor i form av ett morhuvud.