Grundrecept
25 g jäst
3 dl vatten, ljummet
0,5 dl olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
7 dl vetemjöl special
olivolja, till plåten och utbakning
flingsalt, till plåten och utbakning
Topping
1 sats foccaia (deg, se grundrecept ovan)
200 g svarta oliver
4 kvistar färsk rosmarin
Gör så här
- Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke.
- Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.
- Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 35 minuter.
- Sätt ugnen på 220 grader, varmluft.
- Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar, knåda den lite och lägg på två oljade plåtar med lite flingsalt i botten.
- Platta ut degarna tills de är cirka 1-2 cm tjocka och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
- Kärna ur och hacka oliverna fint. Krossa hela kvistar med rosmarin i mortel. Tillsätt lite olivolja och gnugga rund rosmarin och olja i morteln. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål och så att oliverna och rosmarin trycks ner i degen, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt.
- Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter.
GRANDE BUONA FORTUNA!
//Helena på Villa Aske