Aperolsill

Här är receptet på en av våra absoluta favoritsillar – Aperolsill

 

Vattna ur saltsill
Den salta sillen har en salthalt på ca 15 %. För att den skall bli ätlig måste den vattnas ur. Hur lång tid det tar att vattna ur sillen beror på sillens storlek samt hur ofta man byter vatten. Sillen läggs i rikligt med kallt vatten i en stor spann eller rostfri bunke. Minst 3-4 liter vatten per två sillar eller fyra filéer. Hela sillar behöver ligga ca 1 dygn och sillfiléer och saltströmmingar i 6-8 timmar. För att skynda på urvattningen kan man byta vatten ett par gånger under tiden. Det bästa sättet att avgöra om sillen är färdigurvattnad är att skära en liten bit och smaka. Får den ligga för länge i vatten blir den urlakad i smaken och konsistensen ofta för mjuk.

 

Till aperolsillen behöver du:
200 g sill i klar lag (se ovan)
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
½ dl aperol
½ apelsin
2-3 Lagerblad

 

Gör så här
Ta ur sillen från den klara lagen. Skär den i centimetertjocka bitar och lägg i en skål. Slå sedan på lagen igen. Tvätta apelsinen och skär i skivor. Blanda med sillen och lägg ner lagerbladen. Tillsätt aperol.

 

Buon Appetito!