Focaccia med oliver & rosmarin

 

Grundrecept

25 g jäst
3 dl vatten, ljummet
0,5 dl olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
7 dl vetemjöl special

olivolja, till plåten och utbakning
flingsalt, till plåten och utbakning

 

Topping

1 sats foccaia (deg, se grundrecept ovan)
200 g svarta oliver
4 kvistar färsk rosmarin

 

Gör så här

  • Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke.
  • Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.
  • Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 35 minuter.
  • Sätt ugnen på 220 grader, varmluft.
  • Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar, knåda den lite och lägg på två oljade plåtar med lite flingsalt i botten.
  • Platta ut degarna tills de är cirka 1-2 cm tjocka och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
  • Kärna ur och hacka oliverna fint. Krossa hela kvistar med rosmarin i mortel. Tillsätt lite olivolja och gnugga rund rosmarin och olja i morteln. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål och så att oliverna och rosmarin trycks ner i degen, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt.
  • Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter.

 

GRANDE BUONA FORTUNA!

 

//Helena på Villa Aske