Kulinariska Sicilien
Arabiska och grekiska kryddor, spanska och franska såser, italienskt bröd och sött marsalavin efter spansk förebild. Här har alla länder runt Medelhavet styrt – någon gång. Och det märks både i glasen och på faten. Följ med till kulinariska Sicilien.
Sicilien har en spännande och lite brokig historia, mycket på grund av sitt strategiska läge i Medelhavet. Många av stormakterna runt Medelhavet har ockuperat ön i flera omgångar, men sedan 1800-talet tillhör Sicilien Italien.
Med sin placering centralt i Medelhavet, har Sicilien i flera tusen år varit ett omstritt landområde. Fenicierna, grekerna, romarna, araberna, normanderna och spanjorerna har alla haft kolonier på ön, och de tog med sig sina matlagningstraditioner och recept till ön, vilka sedan gått i arv i generationer.
Grekiska pirater förde med sig oliver och vinstockar. Romarna kom efter med vete, majs och andra sädesslag och förvandlade den bördiga sicilianska jorden till det romerska imperiets kornbod. Araberna introducerade ris, citrusplantor och dadelpalmer som ger Sicilien en tropisk karaktär. Men de hade framför allt med sig kryddor: saffran, kanel, kryddnejlikor och sesam samt exotiska nötter som pistaschmandel. Många historiker menar att det var araberna och inte Marco Polo som förde med sig pastan till Italien, alltså Sicilien. Klart är att många pastarätter är arabiskt inspirerade.
Siciliens kök innehåller element från alla de kulturer som genom tiderna har härjat på ön. Men även öns geografi och placering, skapar ramar runt en av Medelhavets mest intressanta matkulturer.
Men även om alla dessa olika kulturer tog med sina egna matvanor, och i viss utsträckning också råvaror, så var nybyggare också beroende av att kunna anpassa sina traditioner till Sicilien och de begränsningar som det innebär att bo och leva på en ö. Några saker kunde gro på ön, andra inte, men begränsningarna tvingade nybyggarna att tänka utanför boxen, och kombinera sina kunskaper med de råvaror som fanns tillgängliga. Därför blev matkulturen på ön distinkt från koloniherrarnas ursprungliga länder, och maten på Sicilien är idag också distinkt från maten i resten av Italien. Den är dels mer sammansatt av olika kulturer, med också präglad av att Sicilien är en ö.