Vitello tonnato

 

Många regioner i Italien slåss om att vara ursprungsort för Vitello tonnato och det är en rätt som serveras över större delen i det långsträckta landet. Piemonte räknas oftast som den region varifrån anrättningen kommer och åker du dit kommer du säkerligen få denna fantastiska anrättning som förrätt, antipasto, vid ett flertal måltider. I detta recept serveras rätten varm.

 

Du behöver:
1 kg benfri kalvstek
1 gul lök
1 stycke vitlök king solo
1 morot
2 dl vitt vin
1 dl olivolja
1 tsk salt per liter vatten
5 dl grädde
200 g avrunnen tonfisk i vatten
4 sardellfiléer
kapris
salt och peppar

 

Till servering:
kaprisbär
citron
persilja

 

Gör så här:
Bryn kalven i en stekpanna och rosta lök-vit och gul, morot, skalat och skuret i bitar. Lägg allt i en stor kastrull, tillsätt vin och vatten så att köttet täcks. koka köttet ca 1-1/2 timme på svag värme inne temperatur på 54 grader.

Låt tonfisken rinna av. Kör tonfisk och sardeller i matberedaren till en slät smet. Häll i grädden och blanda med ett par tag på momentläget, spä eventuellt med lite sky. Tillsätt kapris och blanda på lägsta hastighet, smaka av och krydda eventuellt med salt och peppar. Ta upp steken låt vila. Koka ner skyn så att den smakar gott mixa sedan med grönsakerna i en matberedare och kör till puré och häll i tonfisk-sardellmixen smaka av.

Skär steken i tunna skivor och ringla såsen över, garnera med kaprisbär, citron och persilja.

 

BOUN APPETITO!