Skafferiet

Vår olivolja

I ett unikt samarbete har Villa Aske tillsammans med den italienska olivoljeproducenten Mancino tagit fram en egen ekologisk olivolja. Karaktären är gräsig med inslag av kronärtskocka och mandel, kraftfull med en stor pepprighet. De 300 numrerade olivoljeflaskorna finns till försäljning hos Villa Aske.

 

Fakta om olivoljan

  • Ursprung: Puglia, Italien
  • Olivsort: Frantoio, Ogliarola Barese Coratina
  • Syrahalt: 0,1%
  • Skördeperiod: november
  • Karaktär: gräsig med inslag av kronärtskocka och mandel, kraftfull med en stor pepprighet.

 

MANCINO

Familjen Mancino är en liten gårdsproducent som har odlat oliver på gården i Gioia del Colle i Puglia, Italien i generationer. Sin olivolja tillverkade man till en början för eget bruk och regional försäljning men på senare år även för export till andra länder. Oliverna odlas ekologiskt på 9 hektar mark. Gården sköts av familjen som i högsta grad själva är aktiva i arbetet på gården. För att kunna garantera högsta kvalitet övervakar man noggrant varje steg i produktionen. Den italienska regionen Puglia ligger i Italiens klack, landskapet är oerhört vackert och fyllt av olivträd – Puglia är Italiens största producent av olivolja och området bjuder på betagande små byar och vackra vyer. Klimatet är milt med bördiga jordbruksmarker.

Vår rapsolja

Rapsoljan är framtagen tillsammans med Magnus Bossen, Nyborgs gård, Håtuna, en liten gårdsproducent som odlat raps på gården i fyra generationer.

Att jobba med närproducerade råvaror i så stor utsträckning som möjligt är en självklarhet för oss. Vårt kök jobbar under devisen ”Italiensk kärlek till svenska råvaror” och för oss känns det viktigt att förädla arbetet runt våra matupplevelser med råvaror från gården. Rapsen odlas i balans med naturen på de friska jordarna och det i det friska klimatet i Mälardalen. Odlingen sker på ca 100 hektar mark och skördas i början av augusti varje år.

De numrerade rapsoljeflaskorna finns till försäljning hos Villa Aske.

Vår shop – il mericato

Som ett ”hål i väggen” intill receptionen ligger vår shop. Här finns ett urval av presentartiklar och andra saker som kan vara trevligt att ta hem som ett minne eller ge bort till någon man vi uppmärksamma lite extra. Här hittar du också våra egna oljor – Olivolja, Rapsolja och Rapsoli.