Vintips från Pontus

Pontus Almkvist är vår superkunniga sommelier och tillika  restaurangansvarig. Det är han som, tillsammans med sina kollegor, utvecklar utbudet kring drycken på Villa Aske. Vår vinkällare är stort sett uppbyggd med ett italienskt innehåll (så klart!!), men vi fuskar även lite med franska godingar, t.ex. har vi ett fint utbud av champagne.

Vill du har någon speciell rekommendation vid ditt besök hos oss, eller vill du kanske boka en av de olika vinprovingar han håller, hojta till så hjälper vi dig. Här har du fem viner som Pontus rekommenderar idag.

Prego!

2011 Solaia

Från producenten Marchesi Antinori. Är en så kallad ”supertoscanare” vilket innebär att man väljer att göra ett riktigt bra rödvin på icke inhemska druvor (tex cabernet sauvignon, cabernet franc & merlot som har sitt ursprung från Bordeaux i Frankrike). Antinoris vingård i Toscana heter Tenuta Tignanello ( Tignanello är även namn på producentens andra ”supertoscanare”) och här produceras båda vinerna. Solaia har en druvsammansättning på ca 70% Cabernet Sauvignon 20% Sangiovese 10% Cabernet Franc och produceras endast riktigt ”bra år” för att behålla kvalitet. Första Solaia vinet producerades 1978 men då enbart på ”Franska druvor” Sangiovese druvor la man till i mitten av 80-talet.

2016 Barolo Castello

Från producenten Arnaldo Rivera. Castello är namnet på vingården i kommunen Barolo i Piemonte. Druvor och vinet produceras på egendomen. Druva är såklart Nebbiolo (ej tillåtet med annan druvsort i klassificerade Barolo & Barbarescoviner). Vinet är medelfylligt med en hög vinsyra, tydliga toner av plommon, viol, tobak & salvia. Lång eftersmak av mogna tanniner då vinet har lagrats 32 månader på franska ekfat.

2022 Pasqua Mucchietto

Dett är vårt nya husvinet. Producent Pasqua ocg druvorna är 80% Nero dÀvola och 20% Syrah (shiraz). Från Sicilien några mil sydväster om Palermo. Vinet är medelfylligt med fruktig smak och toner av skogshallon, vinbär & färska örter. Bra som mingelvin eller till  charkbricka och pizza.

2016 Renieri Brunello di Montalcino

Renieri är namnet på vingården som ligger i medeltidsstaden Montalcino nära Siena i södra Toscana. Görs på druvan Sangiovese (brunello= lokala namnet på sangiovese) fyllig och smakrikt med lång eftersmak. vinet har lagrats 4 år på ekfat samt 1 år på flaska för att sedan buteljeras i ny flaska & få etikett. Castello di Bossi som producenten heter driver även vingårdarna Tenuta di Renieri (Chianti) samt Terre di Talamo (Scansano

2012 IL Grigio Chianti Classico Riserva

Från producenten San Felice. Vinet görs på 100% Sangiovese druvor (som är den klassiska Chianti druva för rödvin) vinet är fylligt samt smakrikt och påminner mer om ett Montalcino vin då man lagrat länge på ekfat (24 Månader) samt att man använder sig av stora sangiovese druvor precis som i Montalcino (brunello di montalcino). Chianti är ett distrikt i Toscana (region) som sträcker sig från Florens i norr till Siena i söder (Chianti Classico ligger i mitten ”hjärtat” av distriktet där dom bästa vinerna produceras).

SNABB OFFERT