Aperitivo – mötet mellan människor

 

Aperitivo handlar först och främst om mötet mellan människor. Själva ordet kommer från latinets aperire som betyder ”öppna upp” och syftar till att öppna upp magen inför den stundande middagen. Italienare har i århundraden skålat med aptitretare under de tidiga kvällstimmarna mellan arbete och middag – med vänner, familjen och kollegorna. Det är stunden då italienare socialiserar och uppdaterar varandra om livet.

Aperitivo har en lååååång historia och kan ledas ända tillbaka till 400-talet före Kristus och till självaste Hippoktrates i Grekland. Men det var under medeltiden som Romarrikets örtkännare upptäckte att en bitter smak ger hungerkänsla. Och det är just därför att de huvudsakliga drinkarna som dricks under en aperitivo än idag främst har bittra inslag.

Men den moderna aperitivo-traditionen föddes i Turin för snart 250 år sedan. För år 1786 började nämligen Antonio Benedetto Caprano att producera ett starkvin smaksatt med örter och kryddor. Och vinet fick namnet Vermouth…

Traditionellt är en aperitivo en kolsyrad, bitter och låg alkoholhaltig-dryck, som t.ex. Aperol Spritz (Prosecco, Aperol och mineralvatten). Men idag är valen oftast fler och inkluderar både vin, öl och en mängd olika drinkar.

Hos oss på Villa Aske väljer våra gäster ofta att inleda kvällens stundande italienska middag med aperitivo. För att softa, socialisera, snacka om dagen som varit och njuta av något gott i glaset på ett trivsamt sätt. Aperitivo inkluderar alltid tilltugg.

Cin cin!